JPMorgan'dan Elit Zenginler İçin Küresel Bankacılıkta Yeni Adım

JPMorgan'dan Elit Zenginler İçin Küresel Bankacılıkta Yeni Adım

Özel bankacılık birimi, dünyanın en zengin insanlarına daha iyi hizmet verebilmek için yeniden şekilleniyor. JPMorgan Chase öncülüğünde düzenlenen yeni sistemde süper zenginlerin varlıklarını dünya geneline dağıtarak, servetlerini korumak hedefleniyor.  

Wall Street Journal’ın haberine göre JPMorgan’nın elit zenginlere yönelik bu bankacılık hizmeti, minimum 10 milyon dolarlık bakiye sınırıyla dünyanın elitlerinin servetlerini saklamayı tercih ettikleri yerlerden biri olarak öne çıkıyor.

Elit müşteriler, JPMorgan’ın paralarının yalnızca vakit geçirdikleri ülkelerde değil, yurt dışında da değerlendirilmesini talep ediyor.

Dünyada yaşanan küresel ticaret savaşı riski ve Ortadoğu’da artan çatışmalar, seçkin müşterileri paralarını bir bölgede ya da tek bir ülkede bulundurma konusunda daha dikkatli davranmaya yöneltiyor. ABD dışındaki yatırımcılar da ise, özel piyasalardaki patlama nedeniyle portföylerini çeşitlendirmek istiyor.

JPMorgan’ın Varlık ve Servet Yönetimi Birimi Başkanı Mary Erdoes, bir açıklamasında “Müşterilerimiz her zaman birden fazla alanda varlık bulunduruyordu, ancak artık varlıkları da öyle ve dünyanın değişimiyle bu durum daha da artıyor” dedi.

Erdoes perşembe günü, , daha önce bankanın ABD Operasyonlarından Sorumlu Başkanı olarak görev alan David Frame’in organizasyon içinde yeni bir pozisyon olan Küresel Özel Bankacılık Başkanı olarak atandığını kurum içi yazışmayla duyurdu.

JPMorgan’ın zenginlere yönelik bankacılık hizmetini bugüne kadar daha çok bireysel ülkelerdeki müşterilere odaklanacak şekilde ele alıyordu. Ancak JPMorgan yöneticilerine göre bu model her geçen gün demode hale geliyor.

Süper Zenginler Bir Grup Olarak Ele Alınacak

Frame bir röportajında, “Ne kadar zenginleşirseniz, kendinizi o kadar dünyanın vatandaşı gibi hissedersiniz. Bu bir ailede birinci nesilde gerçekleşmezse, ikinci veya üçüncü nesilde gerçekleşmeye başlıyor” dedi.

Erdoes yaptığı bir açıklamada, JPMorgan’ın özel bankacılık biriminin müşterilerinin paralarını dünya çapında değerlendirmelerine zaten aktif şekilde yardımcı olduğunu söyledi.

Alman otomobil üreticisi Porsche ise, 2022’de halka arz için JPMorgan’ın yatırım bankasıyla çalıştıklarını ve hisselere talep toplamak amacıyla özel bankacılık birimini kullanarak dünya genelinde yaklaşık 60 yüksek net gelirli yatırımcıya ulaştıklarını belirtti.

JPMorgan’ın yüksek gelirli 10 müşterisi, Avrupa’nın son on yıldaki en büyük halka arzı olan bu işleme katıldı ve her biri 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Ancak halka arzdan sonra Porsche hisseleri o zamandan bu yana neredeyse %50 değer kaybetti.

Dünyanın dört bir yanındaki elit müşteriler, servet sahibi ailelerin bu kulüplere milyarca yatırım yaptığı bir dönemde, astronomik değerlere yükselen spor takımlarını da yakından takip ediyor.

Boston Celtics’in sahibi Wyc Grousbeck, takıma alıcı bulmak için JPMorgan ile çalışmaya başladığında, özel bankacılık birimi bu işle ilgilenip ilgilenmediklerini öğrenmek için 186 uluslararası müşteriye ulaştığını belirtti. 

Frame, özel bankacılık işlemlerinde, ultra zengin müşterileri milliyetlerine göre bölmek yerine elitleri bir grup olarak düşünmenin daha mantıklı olduğunu söyledi.